Sirkulær verdiskaping fra skog og jord
Innlandets biohuber utnytter regionens rike ressurser av skog og jord til å skape en sirkulær økonomi. Med banebrytende teknologi og sterke kompetansemiljøer, transformeres fornybare biologiske ressurser til innovative produkter og løsninger.
Som hjemsted for Bionova og flere verdiskapende initiativer, er Innlandet et nasjonalt fyrtårn innen bioøkonomien.

Målsetting
Gjennom en satsing på industrien skal vi oppnå følgende:

Arbeidsplasser
+1000
nye grønne arbeidsplasser

Verdiskaping
+7
mrd. nok økt verdiskapning

Flere huber
+8
nye biohuber
Strategi og fokusområder

Utvikle verdikjeder
Samle ressurser og aktører i huber for effektiv utnyttelse av biologiske råvarer fra skog og jord til mat, materialer og energi.

Industrialisering
Investere i forskningsbaserte løsninger og overføring av teknologi til industrielle prosesser for å styrke bioøkonomiens konkurransekraft.

Posisjonere
Befeste Innlandets rolle som ledende region innen bioøkonomien og tiltrekke nye investeringer til biohuber.
Hva gjør biohubene våre sirkulære?
Det som skiller biohubbene i Innlandsporteføljen fra andre næringsparker, handler om hvordan vi forvalter ressursene innad i hubben. Ved å gå fra å tenke på bedriftenes produksjonsprosesser i isolasjon, til å forvalte ressursene i fellesskap, skaper vi et miljø der alle tjener på å støtte hverandre. På denne måten kan nye bedrifter oppstå fra det som tidligere var en sidestøm fra en annen bedrift – som å lage Bentulin fra bjørkenever eller sponplater av flis.


Biohubbene i porteføljen
Porteføljen vår inkluderer strategiske biohuber som ligger i hjertet av vår satsing på sirkulær økonomi.
Disse hubbene er nøye utvalgt for å maksimere bruken av fornybare ressurser fra skog og jord, og skal bidra til verdiskaping, eksportvekst og bærekraftige løsninger som reduserer karbonavtrykket.


Skjerven biopark
Skjerven Biohub er en viktig del av regionens satsing på grønn innovasjon og en sirkulærøkonomi. Hubben samler aktører fra ulike sektorer, og legger til rette for samarbeid og nytenkning, med særlig fokus på industriell symbiose. Dette innebærer at avfall eller biprodukter fra én virksomhet kan bli en ressurs for en annen, og dermed bidra til mer effektiv ressursutnyttelse.
Finn ut mer på nettsidene til Skjerven biopark.
Granli biopark
Granli Biohub, beliggende i Kongsvinger-regionen, er et strategisk næringsområde med fokus på bærekraftig industri og logistikk, og grønn innovasjon. Området har gode logistikkmuligheter, og er regulert for terminal- og industribruk. Granli spiller en viktig rolle i regionens utvikling mot en sirkulær økonomi, og den planlagte internasjonale godsterminalen vil styrke områdets posisjon som et knutepunkt for transport og næringsliv.
Finn ut mer på nettsidene til Kongsvinger regionen.
Begna bruk
Begna Bruk er den største industriarbeidsplassen i Valdres, med et moderne sagbruk som leverer massivtre-prosjekter basert på lokalt tømmer. Hele produksjonen er automatisert, og har fokus på bærekraft ved å bruke både kvalitets- og returtre. En ekspansjon av treklyngen ved industriområdet vil gi optimal utnyttelse av ressursene, og det er planer om en ny automatisert fabrikk. Området har god tilgang på kraft med en årlig produksjon på 1.600 GWh.
Finn ut mer på nettsidene til Begna bruk.
Sørli flerbruksterminal
Sørli Flerbruksterminal er en eksportrettet biobasert industriklynge, som skal bli et ledende knutepunkt for bærekraftig transport, med økt kapasitet, automatisering og investering i miljøvennlige løsninger. Knyttet til energi utforskes det hvordan produksjon av biokull fra ubehandlet trevirke kan gjøre anlegget selvforsynt med strøm fra biogass, og terminalen spiller dermed også en viktig rolle i Norges satsning på produksjon av biokull.
Sirkulære Solør
Sirkulære Solør er en industriell symbiose som knytter sammen bedrifter i Braskereidfoss, Våler og Åsnes, med fokus på å utnytte bioressurser fra skog og jordbruk. Prosjektet omdanner avfall og restprodukter fra bioindustrien til nye verdifulle ressurser, samtidig som det fremmer grønnere industri og bærekraftige forretningsmodeller. Gjennom samarbeid og deling av kompetanse skapes innovative løsninger for bedre ressursbruk og økt verdiskaping i regionen.
Finn ut mer på nettsidene til Sirkulære Solør.
Frya Næringspark 2.0
Frya Næringspark 2.0 er en næringspark utviklet for å støtte vekst og innovasjon på tvers av ulike bransjer. Næringsparken tilbyr et bredt spekter av fasiliteter og infrastruktur, som er tilpasset både etablerte selskaper og startups. Med fokus på bærekraft, teknologi og samarbeid, har Frya Næringspark 2.0 som mål å være en viktig aktør for regional utvikling og en attraktiv arena for næringslivet.
Finn ut mer på nettsidene til Frysa næringspark.
Nord-Østerdal Miljøpark
Nord-Østerdal miljøpark har som mål å levere pålitelig, lokalprodusert fornybar energi for en renere fremtid. Med beliggenhet ved Rv. 3 tilbyr NØMAS næringsdrivende optimal logistikk og arealer klargjort for industriell vekst og innovasjon. Miljøparken tilbyr en unik energidelingsordning som muliggjør reduserte kostnader for industribedrifter, støtter sirkulær økonomi og forsterker vårt bærekraftsmål.
Finn ut mer på nettsidene til Nord-Østerdal Miljøpark.
Sirkula og trehørningen
Trehørningen Energisentral utenfor Hamar mottar 200 tonn restavfall daglig, og produserer fjernvarme, damp og elektrisitet. Anlegget vil installere et karbonanlegg for å levere biogen CO2 som kan erstatte fossilt CO2. Fjernvarmen går til Sirkula IKS, som håndterer avfall og satser på ombruk av varer og produksjon av jord. Sirkula jobber også med ombruk av byggevarer og har som mål å bli et kompetansesenter for sirkulærøkonomi.
Finn ut mer på nettsidene til Sirkula.