Fremtidens bærekraftige matproduksjon
Innlandet er Norges viktigste landbruksfylke, med en unik kombinasjon av tradisjon, innovasjon og ressurstilgang. Her finner vi robuste verdikjeder som sikrer matsikkerhet og bærekraftig matproduksjon for hele landet.
Gjennom utvikling av smarte teknologier og samarbeid mellom aktører i hele verdikjeden, er Innlandet en nasjonal leder innen bærekraftig landbruk.

Målsetting
Gjennom en satsing på industrien skal vi oppnå følgende:

Arbeidsplasser
+500
nye grønne arbeidsplasser

Verdiskaping
+5,1
mrd. nok økt verdiskapning

Flere aktører
+12
små/mellomstore bedrifter
Strategi og fokusområder

Utvikle teknologi
Implementere teknologi som sensorer, droner og automatiserte løsninger for å øke effektiviteten og redusere ressursbruk i jordbruket.

Øke samarbeid
Styrke koblingen mellom forskningsmiljøer, bønder og teknologibedrifter for å fremme innovasjon og kompetansedeling.

Sirkulære løsninger
Utvikle bærekraftige verdikjeder som reduserer matsvinn og utnytter biprodukter i produksjonen av mat og energi.
Vekstprogram innen landbruksteknologi
Det vokser frem et strategisk leverandørutviklings- og eksportprogram innen agrifoodtech i Innlandet.
Programmet har som formål å øke innovasjon, forbedre kvalitet og bærekraftighet, i tillegg til å styrke konkurransedyktigheten til leverandørene i verdikjeden.


Vertikalt landbruk
Vertikalt landbruk innebærer dyrking av matplanter i flere lag eller «vertikalt» i kontrollerte miljøer. Teknologien utnytter LED-lys, hydroponiske eller aeroponiske systemer og tar minimalt areal. Dette er viktig fordi det reduserer behovet for jord, vann og transport, samtidig som det gir lokal, bærekraftig matproduksjon, uavhengig av sesong og klima.

Bioteknologi for klimaendringer
Bioteknologi for klimaendringer fokuserer på genetisk modifisering og mikrobiell forskning for å utvikle planter som tåler tørke, ekstremvær og sykdommer. Det kan også inkludere karbonfangst og forbedring av jordhelse. Dette er essensielt for å sikre matsikkerhet og redusere jordbrukets karbonavtrykk i møte med et stadig mer uforutsigbart klima.

Utnyttelse av overskuddsvarme
Utnyttelse av varme fra lokale varmekilder, som datasentre, gjør det mulig å varme opp allerede dyrkbar mark i nærheten. Denne varmen kan brukes til helårs dyrking av grønnsaker i enkle veksthus. Metoden reduserer energisløsing, fremmer bærekraftig matproduksjon og utnytter eksisterende ressurser for å skape miljøvennlige løsninger.
