Vidstrakt landskap med gule blomsterenger i forgrunnen, grønne sletter, fjell med snøflekker i bakgrunnen og en himmel dekket av skyer.

Masterplan for å nå målene om industriell symbiose

For å lykkes med industriell symbiose må det opparbeides tillit og transparens mellom aktørene, enes om felles mål for symbiosen og bygge empati og forståelse for hverandres prosesser og behov. Dette er gjerne oppgaver som ligger et stykke unna kjernevirksomheten i bedriftene, og derfor er vanskelig å prioritere. I tillegg må det gjøres kartlegginger og bygges nye forretningsmodeller slik at symbiosen blir noe mer enn bare 2 +2= 4.

Aktørene i Innlandsporteføljen kan søke oppstartsmidler av Innlandet fylkeskommune gjennom ordningen «Tilskudd for å styrke industriell symbiose i grønne hubber i Innlandsporteføljen», der formålet er å lage en masterplan for huben som synliggjør de viktigste aspektene med konseptet i huben:

  • Beskrivelse av forretningsmodellen som beskriver samarbeidspartnerne, hvordan symbiosen fungerer og hvordan den tjener penger.
  • Energiplan som forteller hva behovet er i huben nå i dag, og hvordan det utvikler seg i videre faser. Den kan også si noe om hvordan en har tenkt å få tak i energien.
  • Arealplan som viser hvordan alt henger sammen og hva som må til i de ulike fasene og hva som evt. må behandles i tilhørende kommune.

Et viktig steg i den retningen er «Samarbeidsprosjekter for utvikling av sirkulære verdikjeder» som administreres av Innovasjon Norge. Dette er en 3-årig ordning som gir huben muligheten til å gå mer i dybden og innovere på et høyere nivå.

Søknadsfristen for 2024 er gått ut, men ny frist blir trolig september for midlene i 2025.

Illustrasjon av en bærekraftig industriell økosystemmodell med fabrikker, vindmøller, vannveier, grønne områder og mennesker i aktivitet, som viser samspillet mellom teknologi, energi og natur.

Bildet er laget med KI